MOTOR-5G-Ro (nr. 69/2022)

DIRECTOR DE PROIECT: PROF. DR. ING. SIMONA HALUNGA (simona.halunga@upb.ro)

VALOARE PROIECT: 163800 RON 

DURATA PROIECT: 2022-2024

Proiectul MOTOR-5G-Ro (nr. 69/2022) este un proiect de premiere a participarii romanesti la proiectul H2020 MOTOR-5G https://www.motor5g.eu,

Obiectivul principal al proiectului european MOTOR-5G este de a motiva și califica tinerii cercetători prin implicarea într-o varietate de activități de cercetare care să le permită să lucreze la probleme tehnice din viața reală, în mai multe țări și organizații europene, oferindu-le o oportunitate puternică prin participarea, ca vorbitori, la conferințe.

Accentul proiectului este încorporarea inteligenței artificiale în sistemele de comunicații 5G pentru o utilizare mai inteligentă a datelor generate de rețea. Proiectul ia în considerare aspecte precum utilizarea tehnologiei bazate pe drone pentru
îmbunătățirea sistemelor cu antene multiple și transmiterea datelor dispozitivelor IoT utilizand astfel de sisteme de antene, utilizarea inteligenței artificiale pentru noi tehnici adaptive de formare a fasciculului digital aplicate pe matrici de antene; comunicații în benzile de unde milimetrice, abordare bazată pe blockchain pentru gestionarea și partajarea spectrului, utilizarea învățării automate pentru o calitate îmbunătățită a experienței de utilozare a noi servicii de comunicatii de date, inclusiv pentru dispozitive automate sau de tip IoT.

Echipa de cercetare a proiectului european cuprinde tineri cercetători supravegheați de experți angajați din industrie și mediul academic avansat în studiul tehnicii în domeniile menționat mai sus. Dintre acestia doi tineri cercetători sunt găzduiți de UPB în domeniul sistemelor și aplicațiilor de comunicații de latență scăzută folosind dispozitive IoT, precum și pentru dezvoltarea de noi proceduri și algoritmi de poziționare optimă a punctelor de atașament sau de access wireless pentru dispozitive IoT la rețeaua 5G, inclusiv în cazul utilizării undelor milimetrice în acest scop. Au fost planificate trei scenarii demonstrative: localizare, comunicații bazate pe drone și rețea de producție video bazată pe 5G și rețea de distribuție video într-un stadion.