RECOMBINE-Ro (nr. 70/2022)

DIRECTOR DE PROIECT: PROF. DR. ING. OCTAVIAN FRATU (octavian.fratu@upb.ro)

VALOARE PROIECT: 23520 RON 

DURATA PROIECT: 2022-2023

Proiectul RECOMBINE-Ro (nr. 70/2022) este un proiect de premiere a participarii romanesti la proiectul H2020 RECOMBINE https://www.recombine-project.eu/.

Viitoarele rețele fără fir (FWN) vor trebui să ofere în mod eficient și flexibil servicii diversificate, cum ar fi acces îmbunătățit în bandă largă mobilă, comunicații ultra-fiabile cu latență scăzută (URLLC) și comunicații masive de tip mașină la mașină. RECOMBINE se alătură excelenței științifice și expertizei actorilor cheie academici și industriali într-un efort comun de colaborare pentru a construi cadrul pentru proiectarea FWN-urilor post-5G care sunt capabile să susțină multiple standarde operaționale pentru exploatarea eterogenității intrinseci a rețelelor mobile; capabil să proceseze informații generate dintr-un volum imens de surse eterogene și cu suficientă auto-rezistență pentru a contracara potențialele amenințări la adresa securității. 

RECOMBINE va urmări inovații pentru a avansa în domeniile tehnologiei undelor milimetrice, accesul la spectrul radio licențiat,
proiectarea antenei, propagarea și modelarea canalelor și predicția configurării rețelei, precum și asigurarea unui nivel ridicat de calitate a experienței de comunicație, toate susținute prin proceduri de inteligența artificială. În plus, RECOMBINE își propune să integreze inovațiile științifice și ale dezvoltării modelelor de afaceri din domeniul comunicațiilor pentru construirea unui cadru care să stimuleze creșterea potențialului economic al viitoarelor rețele fără fir (FWN). 

In cadrul proiectului H2020 RECOMBINE, colectivul UPB se focalizează în special de analiza propagării RF în contextul viitoarelor rețele fără fir (FWN), precum și a proiectării amplasamentelor optime ale site-urilor punctelor de atașament sau stațiilor de bază aferente. Scopul acestei sarcini este de a studia modelele de propagare radio adecvate pentru FWN compatibile cu instrumentele de propagare radio (de ex. ICS Telecom sau altele similare) și de a propune astfel de modele pentru dispozitivele de rețea de acces FWN având în vedere mai multe cazuri de utilizare relevante, axate pe atenuarea interferențelor pentru UAV-uri comunicații și pentru alte comunicații fără fir de tip 3D.

De asemenea, colectivul UPB are în vedere și analiza și dezvoltarea de scenarii implicând constrângeri de latență pentru dispozitive IoT. Sarcina principală este de a demonstra modul în care serviciile URLLC pot fi utilizate în contextul IoT. În mod specific, pentru industria 4.0 soluții precum automatizarea industrială, fiabilitatea și latența scăzută sunt esențiale.